susannedalsatt

Föreläsare, Träningscoach, Inspiratör

_CRJ3120

2001 sprang jag mitt första marathon. Innan jag började träna inför det hade jag väl egentligen inte sprungit alls. Kanske joggat någon gång. Inte mer än så. Men jag hade alltid haft en önskan om att någon gång i livet få känna mig som en ”löpare”. Så jag bestämde mig för att ge löpningen en chans genom att anmäla mig till Stockholm marathon. Utan någon direkt erfarenhet av löpning började jag följa Anders Szalkais 27-veckors löpprogram som erbjöds gratis på sidan marathon.se. Exakt 27 veckor senare avverkade jag 42,2 kilometer på tiden 3.44.59 och på den vägen är det.

Strån

Löpningen blev genom mitt maratonprojekt en naturlig del i min träning som jag förutom ett kortare avbrott vid min tvillinggraviditet, aldrig släppt sen dess. Men under många år fastnade jag i vad många löpare kallar ”mellanmjölksland”. Jag joggade några gånger i veckan. Samma runda i samma tempo med samma usla teknik. Oftast sisådär 6-8 km i någon form av medeltempo. Kanske var det så att detta passade mig just då men hade jag vetat det jag vet om löpning idag så hade jag definitivt gjort annorlunda. Vill man utvecklas så behöver man utmanas och då funkar det inte att mala runt i mellanmjölkland.

_CRJ3084

Så idag lägger jag upp med löpningen på ett helt annat sätt. Jag satsar överlägset mest på kvalitet före kvantitet. De två passen som jag prioriterar högst är intervallpasset och långpasset. Hade jag inte sysslat med triathlon så hade det garanterat funnits några mellanmjölkspass däremellan för de fyller såklart en funktion de också. Men när träningstiden är begränsad så satsar jag på de passen som jag anser ger mig mest utdelning. Så dagens träningstips till dig som tycker att du fastnat lite i din träning och har svårt att komma vidare blir att utmana dig själv lite extra nästa gång. Spring lite längre under ditt lugna pass och lite hårdare på ditt korta. Och kom ihåg, if it doesen`t challange you, it doesen´t change you!

Challenge_zps311bac84

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s