susannedalsatt

Föreläsare, Träningscoach, Inspiratör

blåbärhallon

Ni som hängt med här ett tag vet att vi gav oss i kast med Paleoutmaningen för ett tag sen. Alltså att under 30 dagar enbart äta paleoitisk kost. Vad det innebär får du en alldeles utmärkt förklaring till här. Vårt syfte med detta var helt enkelt att få inspiration till en sund matlagning enligt ett koncept vi redan nu mer eller mindre äter efter men ändå lite mera genomtänkt än vanligt. Gluten äts väldigt sparsamt hemma hos oss eftersom jag har celiaki. Men mejeriprodukter äter vi desto mer av. Naturell yoghurt, keso och kesella tex. Inget av detta tog vi bort ur barnens kost. De har fortfarande fått sin favoritsmoothie på morgonen gjord på yoghurt, kesella, havremjölk, bär och banan. Men vi valde under de här 30 dagarna att testa lite nytt och plocka bort detta ur vår kost. Utmaningen avslutades lämpligt nog för oss strax innan midsommar och såhär summerar vi vår paleoitiska månad.

grönsaker2-1

Fördelar (för oss):

*Massor av inspiration i köket. Aldrig har vi serverat så mycket olika goda rätter här hemma där alla innehåller mer eller mindre berg av färgstarka grönsaker i olika färger och former.

*Näringstäta enkla mellanmål som passar oss alla. Fruktsallad, ägg, nötter, bär, kokoschips, dadlar, osvavlade aprikoser m.m. Detta har framförallt varit fördelaktigt för de tre högenergiförburkare som finns i min familj. Anders och barnen har enkelt och smidigt fått i sig rena näringsbomberna till mellanmål istället för att bara ta ”en macka” som de gjorde tidigare. För mig är det ärligt talat en utmaning att äta torkad frukt och nötter till mellanmål. Jag har så oerhört svårt att begränsa mitt intag och skulle lätta kunna täcka hela mitt dagsbehov genom några mellanmål. Så nu är keson och kesellan tillbaka i mitt liv som ett proteinrikt, gott och mättande mellanmål som min kropp mår utmärkt bra av.

*Rakt igenom ”ren” och ”hel” mat och inga onödiga inköp. När man reser mycket som jag gör och inte är någon världsmästare på att planera leder det ofta till att jag ”spontanhandlar” en hel del utmed vägarna. Egentligen är det ingen ursäkt för det finns i pricip alltid något vettigt att få tag på men i bland gör jag mindre bra val. Köper nötblandningar med tveksamma innehållsförteckningar, sallader med onögdigt många och kanske inte helt hälsosamma ingredienser (framförallt dressingen), drycker som kanske visserligen är sötade med något bättre än socker men som en sockeröverkänslig person som jag absolut inte ska köpa. Allt detta har jag avstått i från och blivit betydligt bättre på att plocka med mig bättre mellanmål hemifrån.

IMG_7498

Nackdelar (för oss)

*För Anders och barnen kan jag inte komma på en enda negativ sak. Barnens mat som redan från början hade en bra grund har bara berikats med ännu mera näringsrika livsmedel som redan från början hade en bra grund.

*Det som har varit en nackdel för mig har egentligen inte alls med den paleoitiska kosten att göra utan mer med mig som person. Jag har så oerhört lätt att överäta av alla smaskiga saker som vi har skapat här hemma med torkade frukter, nötter, kokosfett, kokosmjök och annat. Den Paleoitiska kosten kan alltså bli väldigt energirik vilket kan vara en fördel för en högenergiförbrukande person som har svårt att täcka sitt energibehov. Men för mig som inte alls ligger på en så hög träningsmängd som jag brukar göra inför en Ironmantävling måste tänka till lite kring kosten så det inte blir för mycket av det goda.

maj_nötter-1

Men summan av kardemumman är i alla fall att den här månden har inneburit många positiva saker för oss som vi kommer fortsätta med framöver. Jag kommer dock plocka in min keso i kosten igen och dricka smoothie med naturell yoghurt. Men jag vill VERKLIGEN rekommendera Paleoutmaningen till ALLA som vill ha mer inspiration i sin matlagning och mängder med uppslag om näringsrika nyttiga måltider enligt ett ”kosttänk” som jag tror många människor skulle må väldigt bra av att inför åtminstone delar av i sitt liv.

Tack Jenny och Magnus för all inspiration. Keep up your good work. Ni gör skillnad!

En reaktion på ”Paleoutmaningen

 1. Under vårt tak skriver:

  Hej Susanne

  Så härligt att läsa om hur din utmaning varit och vilka med och motgångarna du haft. Vad glada vi blir av att hela familjen varit delaktig och att alla funnit något att ta med sig från utmaningen.

  Tack snälla för dina fina ord, de värmer i hjärtat!

  Magnus & Jenny
  Under vårt tak

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s