susannedalsatt

Föreläsare, Träningscoach, Inspiratör

På brygganFoto: Carl-Robert Jonzon

Om du som läser det här springer så undrar jag om du brukar ägna dig åt att träna löpteknik och löpskolning? När jag började springa för många herrans år sedan så var detta något jag aldrig kom i kontakt med. Kanske var jag bara ouppmärksam då men det känns verkligen som just det här är hetare än någonsin i löparkretsar. Det finns coacher, kurser, testcenter och temahelger med fokus på fotisättning, hållning, höften, händerna, knän och kontaktyta.

StrandlöpAtt jag i alla dessa år spungit utan att bry det minsta om min löpteknik och ändå inte fått några skador är nästan ofattbart. För innan jag började jobba med min löpteknik så gjorde jag alla dessa klassiska fel. Långa steg, foten framför kroppen, roterande armar, sittande löpstil osv.

Jag har fortfarande oerhört mycket att jobba på när det gäller min egen löpteknik men skillnaden nu från då är att jag faktiskt jobbar på den. Det händer inte mer än en gång i veckan men jag är klart nöjd över att jag i alla fall fått in en rutin som fungerar. Ungefär såhär brukar det gå till under ett pass där jag ägnar mig åt både löpskolning och löpteknik.

  • Jag börjar med att springa ca 2 km lätt jogg som uppvärmning
  • Efter det sätter jag i gång med min löpskolning. Det brukar bli ca 3-4 olika övningar som jag kör lika många omgångar på en sträcka som är ca 30-40 m. Sök på löpskolning på youtube om du vill få tips på bra övningar.
  • Efter det brukar jag jogga en liten bit till och sen avsluta mitt pass med backträning eller intervaller. Nu finns det ju inga megabackar här på Öa men jag har en backe som jag brukar springa upp och jogga ner för 6 ggr. Under backarna eller om jag kör intervaller så försöker jag jobba mycket med min löpteknik. I mitt fall handlar det om att tänka på att foten hamnar under kroppen, att jag skjuter fram höften, lyfter blicken, har en stolt hållning och ser till att armarna jobbar i den riktning jag springer och inte roterar framför kroppen.

Du kanske har helt andra saker du behöver jobba med för att förbättra din löpteknik och få en effektivare och starkare löpning. Men om du inte vet det så kan jag lova dig att det är värt att låta en duktig löpcoach kolla på hur just ditt steg ser ut. När du sen börjar jobba med de här bitarna och hittar rätt i just din löpning kan du räkna med en ordentlig utveckling.

Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s