susannedalsatt

Föreläsare, Träningscoach, Inspiratör

imageHar du någon gång funderat över om du utvecklas av din träning. Om den tid du lägger ner för dig framåt och om den insats du gör är tillräcklig för att nå dina mål? Det har jag gjort. Visst, ibland är ju resultaten tydliga när man märker att tiderna blir bättre, vikterna tyngre eller distanserna längre. Men i min satsning mot Rockman så vill jag försäkra mig om att det jag uträttar under mina träningspass verkligen ger utdelning. Som ni vet så slåss jag ofta mot mitt inneboende mellanmjölksmonster. Så idag hade jag en tid bokad på Concept i Jönköping för ett laktat och maxpulstest. Detta är en del i en Hälsoprofil Life Large som jag just nu genomgår hos Concept for Life.

imageVärldens bästa testledare-Jino

Något spänd men förväntansfull lämnade jag Öa i morse för att möta upp Jino och Andrea som är testledare på Concept. Vi inledde med att testa min balans, bålstabilitet, rörlighet och greppstyrka. Stå på ett ben och blunda i en minut gick åt pipsvängen och min rörlighet i baksida lår fick klart underkänt. Greppstyrkan var inget vidare den heller medan bålstabilitetstestet gick bättre än väntat.

 

image

Sen var det då dags att kliva upp på löpbandet för att genomföra ett laktattest. Upplägget såg ut som följande. Jag sprang i fyra minuter i en viss fart, stannade till för ett stick i fingret, jobbade vidare i fyra minuter i ett något högre tempo och stick i fingret igen. På detta sett jobbade vi sen vidare för att ta reda på vid vilken fart och puls min kropp börjar producera mjölksyra.

 

imageMen kanske var det så att vi började i för låg fart för jag hann med ganska många tempohöjningar innan min kropp började producera mjölksyra. Det var nästan så vi började fundera på om det var fel på apparaten när värderna var oförändrade även efter tredje intervallen. Men på fjärde intervallen kände jag nästan direkt att jag var på väg ut ur min comfortzone.

imageJino manade på mig och jag tror vi körde ytterliggare två intervaller innan min mjölksyratröskel var nådd och vi avslutade testet. Tanken var att vi sen skulle avslutat med ett maxpulstest. Men eftersom lakatattestet blev en segdragen historia och tiden var knapp bestämde vi oss för att nöja oss med laktat idag och köra maxpuls nästa vecka.

imageSyftet med det här testet är alltså att ta reda på vid vilken puls och intensitet jag ska ligga på när jag tränar. Både när det gäller lågintensiva pass med fokus på uthållighet eller högintensiva intervallpass. Precis den vägledningen jag behöver för att på riktigt våga kliva ut ur min comfortzon under mina intervaller men också se till att under vissa pass springa riktigt, riktigt långamt. Så nu får jag ladda om inför nästa veckas maxpulstest för att sen med en sammanställning av mina testresultat styra upp en ännu mer målinriktad träning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s