susannedalsatt

Föreläsare, Träningscoach, Inspiratör

Hur mycket vet du om din kropp? Vet vad du har för vilopuls, vad du har för maxpuls eller vet du vart din tröskelpuls ligger? Vet du något om ditt blodtryck, ditt kolesterol, ditt blodvärde eller din kroppsammansättning?

conceptforlife_index

Några av er som läser detta har säkert koll på allt medan någon annan inte ens har funderat över om man behöver veta allt det där. Jag har i alla tider varit den sistnämnda typen. Tänkt att blodtryck, blodsocker och kolesterol är mest intressant att ta reda på om man tror sig ligga i riskzonen för ohälsa och kunskap om pulszoner är bara hög prioritet för proffsen. Men nu, några veckor efter att själv ha testat det mesta vet jag att det finns ett stort värde i att ha lite bättre koll på sin kropp och kanske framförallt om man ställer höga krav på den.

TriSuss.jpgNi som har hängt med här ett tag vet jag gillar triathlon. Jag har tre genomförda Ironman i bagaget och tränar just nu inför två stora mål under 2016. Rockman Swimrun och Ironman Kalmar. Mina starka sidor i min träning är min minutiösa planering, höga tålighet av en hel del mängd och min noggrannhet med återhämtning och vila däremellan. Min svaga sida är min oförmåga att ta ut mig på riktigt. Visst handlar IRONMAN mycket om att vara uthållig, men vill man bli lite snabbare också är det helt klart fördelaktigt om man besitter förmågan att forcera kroppen hårt under sina träningspass emellanåt.

IMG_2425

Jag verkar inte besitta den förmågan. Eller rättare sagt, jag saknar det pannbenet som behövs för att ta sig igenom tuffa tröskelpass eller intensiva intervaller. Jag genomför givetvis den här typ av pass men jag vet inte hur många gånger jag klivit av cykeln och tänkt att det där kunde jag gjort bättre. Så för att slippa fundera över det där och verkligen försäkra mig om att den träning jag bedriver är ändamålsenlig med vad jag har för mål bestämde jag mig för att skaffa mig fler verktyg att använda för att kunna mäta min utvecklingen.

IMG_9355 (1)Jag bestämde mig även för att ta reda på lite mer om hur min kropp mår rent generellt vad det gäller avseendet hälsa. Det är lätt att tro att jag skulle ta för givet att alla mina värden är bra men har man en gång varit väldigt ohälsosam finns det alltid en liten rädsla för att det jag gör kanske inte är tillräckligt. Summan av kardemumman av ovanstående tankar ledde till att jag bokade en på Hälsoprofil Life LargeConcept for Life för att få en grundlig genomgång av det mesta. Vad som inger i det och vilka värden du får reda på kan du läsa mer om här.

Tester hos AndreaJag har gjort ett liknande test för många, många år sedan då min livsstil var allt annat än hälsosam. Det har gått nästan 20 år sen dess men ändå kom en känsla av oro över mig när jag slog mig ner hos Andrea för mäta bla.blodtryck, blodsocker, blodfetter, bioimpedans och midjemått. När det var klart var det dags för de lite mer fysiska testerna såsom styrka, rörlighet, balans och avslutningsvis ett maxpulstest på löpbandet.

Maxpulstestbild

Såhär i efterhand kan jag fundera lite över varför jag inte gjort det här tidigare. Mycket av de jag fick reda på efter genomförd hälsoprofil har varit oerhört värdefull information för att fortsätta utvecklas av min träning. Framförallt det där med att veta i vilka pulzoner jag ska befinna mig beroende på syftet med passet. Det är alltså numera omöjligt för mig maska under de hårda passen då jag vet precis på vilken puls jag ska arbeta på för att ansträngningen ska vara tillräckligt hög.

Rörlighet.jpgMen sen också åt andra hållet. För första gången på många år så har jag även fått träna på att verkligen springa på en låg ansträngning när syfte med passet är just ett lågintensiv träning. Jag har alltså i många år inte sprungit tillräckligt hårt på de hårda passen och inte tillräckligt långsamt under de lugna passen. I stället har jag ägnat på tok för många träningstimmar och det berömda mellanmjölksland.

Jino och Andrea.jpgEtt annat värde som också var otroligt värdefullt att få reda på som jag faktiskt inte hade en aning om var mitt låga blodvärde (hb). Hemoglobinet står för syretransporten i blodet och transporterar syrgas från lungorna till exempelvis muskler och hjärna. Ett värde som i allra högsta grad är intressant för mig som idrottare. Orsakerna till att mitt var lågt kan vara många varav järnbrist är en som med stor sannolikhet skulle kunna vara förklaringen för min del. Så nu har jag givetvis gjort en djupanalys av min kost och verkligen ansträngt mig för att dagligen få i mig mängder med bra mat med fokus på att få upp mitt järnvärde.

Grönd drinkNu rullar träningen vidare något mer uppstyrd efter de verktygen jag fick med mig efter genomförd hälsoprofil. Jag kan varmt rekommendera dig som är nyfiken på att ta reda på liter mer om hur din kropp mår att boka en tid hos Andrea och Jino. Två oerhört ödmjuka, kompetenta och engagerade testledare med en unik förmåga att förmedla sitt budskap.För mig väntar uppföljning någon gång i mitten av mars och bara det ger mig lite extra driv i den dagliga träningen.

2 reaktioner på ”Vikten av att veta sina värden

  1. Martina skriver:

    Spännande och ångestfyllt på samma gång, det där måste jag testa.

    Gilla

  2. Malin skriver:

    Mycket intressant!!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s