susannedalsatt

Föreläsare, Träningscoach, Inspiratör

annas-bildFotograf: Anna Jansson

Det där med att blicka tillbaka, summera och sammanfatta har aldrig fungerat för mig. Jag har tänkt tanken att någon gång att sätta ihop en ”årskrönika” över året som gått men det blir inte mer än just en tanke. Jag minns sällan saker bakåt i tiden. Jag minns inte vilken helg jag gjorde vad, vilket väder det var eller ens om sommaren var solig och vintern vit. Det är som att jag bara klampar vidare i livet med siktet inställt framåt. Jag säger inte att det är vare sig bättre eller sämre att vara på det ena eller andra sättet. Jag säger bara att det är så här jag är.

Brygga.jpg

Fotograf: @andersdalsatt

Men i går ägnade jag en stund åt att i alla fall i mitt huvud försöka sammanfatta året som gått. Jag plockade fram saker som fått mig att må bra, människor jag mött som betytt något extra, upplevelser som fått mig känna glädje och insikter värdefulla att ta med sig framåt. Listan i mitt huvud hann bli väldigt, väldigt lång. Det blir lätt så när man tänker stort och smått, högt och lågt. Men här kommer några saker från det  gångna året där små insatser har gjort stor skillnad.

Meditation

Allt började med att en klok person i min närhet tipsade mig om att en gång om dagen ta sex djupa andetag med fokus på just andningen. Hur konstigt detta än låter så tog det tid innan jag lyckades med den uppgiften. Antingen gav jag upp efter tre andetag och gick och gjorde något annat eller så stressade jag fram sex snabba andetag och bedömde att jag var ”klar” med min uppgift.

fullt-fokusFotograf: @andersdalsatt

Men jag fortsatte i alla fall med samma procedur varje dag och tränade vidare. Sex lugna andetag om dagen med handen på magen. Nu flera månader senare så mediterar jag 10 minuter varje dag och det har gjort underverk med mina stressnivåer. Mitt knep för att lyckas är att börja i det lilla och min meditation är inte mer komplicerad än att jag avsätter 10 min om dagen till fullständig stillhet.

Deep work

Jag är en människa med mycket energi och tusen idéer. Jag älskar att styra upp allt från stora event, träningshelger, föreläsningar och inspirationsdagar. Jag trivs med att vara en inspiratör och älskar att prata inför andra. Men bakom alla dessa underbara arbetsuppgifter så gömmer sig en hel del administration och där faller det ofta för mig. Jag har extremt svårt att koncentrera mig på just en uppgift och har ofta flera fönster uppe på datorn när jag jobbar. Jag börjar jobba med en grej men kommer sen på mig själv en stund senare med att göra något helt annat.

forelasareFotograf: Anna Hållams

Så sen en tid tillbaka jobbar jag stenhårt efter en metod som kallas Deep work. Deep work handlar om att jobba hundra procent fokuserat i 25 minuter utan några distraktioner. Om jag tex ska skriva en artikel så stänger jag av ALLT annat. Stänger av telefonen, mailen, loggar ut från Facebook och alla andra sociala medier. Efter 25 minuter tar jag en paus innan jag ger mig in i nästa 25-minutersblock.  Jag har effektiviserat mitt arbete enormt genom att jobba på det här sättet och vill tipsa dig som kanske har samma utmaningar som jag vid datorn att läsa på om Deep work. En enkel förklaring om vad Deep work innebär får du om du lyssnar på den här podden.

Rörlighetsträning

Det är ju inte så att jag inte har vetat om att jag är stel. Jag har bara inte hittat lusten till att låta just rörlighet bli en minst lika viktig del i min träning som allt det andra. Men nu när jag insett vad denna kontinuerliga rörlighetsträning gjort för min simning och löpning den här hösten kan jag inte låta bli att fundera över varför jag inte började tidigare.

yogaKnepet för att lyckas att få det gjort har även här handlat om att bryta ner uppgiften till små, små insatser från min sida som jag alltid kan få till oavsett hur mycket jag har att göra. Så ofta kör jag inte rörlighet i mer än 10 minuter åt gången. Min kunniga kompis Marie har hjälpt mig att sätta ihop ett flöde av övningar fokuserat på just de områden där jag behöver öka rörligheten i. Att träna rörlighet i 10 minuter gör att det blir gjort flera dagar i veckan som tillslut också ger mig ett resultat och motiverar mig att fortsätta.

Mina superinspiratörer

coachann-louiseFotograf: @percarls

Har du några människor i din omgivning som inspirerar dig? Jag har flera personer som inspirerar mig på olika sätt i min vardag. En av dem är Ann-Louise, eller som vi brukar kalla henne, bästa bästa #coachcarlsson.  Tjejen ni ser på bilden är inte bara en lysande simcocach. Hon har en unik personlighet med ett enormt stort hjärta och en makalös förmåga att få människor i sin omgivning att inspireras och utvecklas.

a-l-in-actionFotograf: @percarls

Svårt att förklara i ord men hon är en person omöjlig att inte tycka om. Ni som hängt med ett tag på bloggen vet hur oerhört svårt jag har haft det med simningen och vilken ångest simhallen har varit förenad med för mig. Men den här hösten har passen med onsdagsklubben och coachCarlsson på kanten varit en utav årets absoluta höjdpunkter.

suss PersgårdenDet här är givetvis bara några av de saker som jag tar med mig från 2016. Men det här är de små sakerna som verkligen har gjort stor skillnad för mig.

Så meditera mer, arbeta effektivare och omge mig med inspiratörer är något som jag kommer fortsätta fokusera på under 2017.

Givetvis kommer jag jobba mot några mål också som är satta för längesen. Mer om det nästa gång vi ses.

En reaktion på ”Ingen årskrönika men en och annan insikt!

  1. Caroline skriver:

    Att du klarar Kamelen kan man ju lugnt säga är ett bevis på att du ökat din rörlighet!!!!!!!!!!!!!!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s