Kategorier
Hälsa

Hur kan man lösa den kommunala hälso-sjukvården sommartid?

Många socialförvaltningar sitter och river sitt hår när det kommer till att bemanna den kommunala hälso-och sjukvården sommartid. Trots allt ska ordinarie sjuksköterskor ha semester.

I många kommuner runt om i Sverige sitter socialförvaltningar och river i sitt hår. Framför allt de som är ansvariga för den kommunala hälso-och sjukvården. Det finns sällan en liten äggkläckningsmaskin ner i kommunhusets källare som ploppar ur färdiga sjuksköterskor inför sommarsemestrarna.

Ibland verkar politiker tro att det gör det, då de inte ger några större anslag för att bemanna upp sommartid. Tvärtom kan de istället börja yra om att vi ska sänka kostnaderna genom att inte hyra in personal. Här gäller det att vara lite finurliga när det ska säljas in hyrsjuksköterska.

Hur du övertygar att hyra in personal är ett alternativ

För det första är det bra att redan tidigt börja signalera om att även detta år kommer det bli sommar. Gärna någonstans under tidig höst. Påtala gärna att sjuksköterskor är mänskliga och kommer inte från äggkläckningsmaskin. Be också en tjänsteperson förbereda en tjänsteskrivelse där politiker ges möjlighet att besluta om att göra en upphandling inför nästkommande sommar. På så sätt kan det bli billigare än desperat ringa runt dagen innan semestrarna börjar.

Hyra in sjukvårdspersonal med rätt kompetens tar tid och är ni ute i god tid kan det bli mindre kostsamt. Berätta att annars kommer ni likväl få betala stora ersättningar till befintlig personal för att avbryta semestrar. Påminn om förra årets MBL med facket.